Obiectivul principal al KOFERT ORGANIC SRL este de a produce ingrasamant organic solid, asa cum este definit in REGULAMENTUL (UE) 2019/1009 al Parlamentului European si al Consiliului din 5 iunie 2019, utilizand strict materii organice respectiv dejectiile de la pasari ajustate cu alte deseuri organice (pene de la abatorizare, sange, apa, produs finit) ca sub-material destinat cresterii umiditatii si obtinerii unei porozitati optime in gramada de compostat.
Pentru obtinerea unei compostari eficace si a fermentarii aerobe accelerate a gunoiului de grajd, dar si pentru omogenizarea ingrasamantului organic rezultat, KOFERT ORGANIC SRL utilizeaza linii de compostare Kohshin de tip KNLL-6000 SHW – tehnologie japoneza – special proiectate pentru eliminarea totala a gunoiului de grajd din exploatatiile zootehnice si din gospodariile individuale si transformarea continua a dejectiilor animaliere intr-un ingrasamant organic granulat, stabil, igienic, omogen de inalta eficienta, intr-un ciclu de 30-40 zile. Fermentarea gunoiului de grajd este una aeroba si se deruleaza la temperaturi de circa 70 grade C, sterilizand complet produsul prin eliminarea germenilor si parazitilor si reducand la zero rata de germinare a semintelor din dejectiile animaliere.
Prezentul proiect vizează implementarea unui „sistem industrial organizat” pentru producerea de îngrășăminte organice de înaltă eficiență, cu răspândire regională în locația Strada Stejarului nr 10, Mihailesti, judet Giurgiu. În acest sens, se urmărește implementarea, intr-o prima etapa, a unei instalații de Pagina 2 de 2 compostare KNLL-6000 SHW prin fermentare aerobă, cu o capacitate de aproximativ 60 – 70 tone de gunoi de grajd pe zi, în regim de funcționare 1 ciclu/zi (10-12 ore). Faza a doua a proiectului prevede realizarea in aceeasi locatie a inca 2 linii automatizate similare (2 x KNLL-6000 SHW), astfel incat capacitatea totala a statiei de compostare gunoi de grajd de la locatie sa atinga minim 200 tone/zi.
La alegerea locației respective, s-au luat în considerare cantitățile anuale de gunoi de grajd provenite de la fermele de găini ouătoare, rezultate din activitatea zilnică de igienizare a halei sau după depopulare.
Stația de compostare a gunoiului de grajd este compusă din 3 linii de compostare KNLL-6000 SHW, va include o linie de sortare, o linie de ambalare cu 4 porturi pentru împachetarea produsului finit în saci PE de 5 kg, 7,5 kg, 10 kg si 20 kg, precum si in Big-Bag de 500 kg.
Linia de compostare KNLL 6000-SHW procesează în mod continuu un minim de 900-1,050 de tone/lună de gunoi de grajd natural la un mod de funcționare de 10-12 ore/zi. La un mod de operare de 2 cicluri pe zi, capacitatea totala a liniei este de 1,800-2,100 tone/luna. Linia va procesa dejecții animale (găini ouătoare). Produsul final este un îngrășământ organic granulat stabil, stabil, igienic, omogen, de înaltă eficiență. Aceasta linie de compostare funcționează continuu și este automatizată, capacitatea de procesare fiind în medie de 60-70 de tone de gunoi de grajd/zi cu un conținut de umiditate de aproximativ 55% la intrare.
Produsul final obținut în instalațiile Kohshin este un îngrășământ organic complex cu un conținut de umiditate de 15%-20% (uscat). În plus față de nutrienții de bază N-P-K, îngrășământul conține alți compuși cu valoare nutritivă semnificativă în agricultură (calciu, magneziu etc.). Are un pH echilibrat în jurul valorii de 7-7,5 benefic pentru sol, iar materia organică semnificativă conține compuși cu conținut de carbon, influențând astfel semnificativ îmbunătățirea structurii solului și capacitatea acestuia de a reține apa.
Utilizarea îngrășământului organic rezultat în urma utilizării instalațiilor Kohshin reglează ciclul carbonului în sol prin reducerea carbonului atmosferic. Solul cu un procent ridicat de materie organică contribuie la îmbunătățirea randamentului culturilor și este mai rezistent atât la vânt, cât și la apă. Materia organică prezentă în îngrășământ crește schimbul de gaze și adaugă microorganisme benefice solului.
Produsul final al liniilor de compostare Kohshin este un îngrășământ organic universal, omogen, stabil și granular.
Proiectul trece în prezent printr-un proces de certificare a creditelor de carbon pentru a adera la acreditarea internațională „Gold Standard”, care utilizează abordări inovatoare pentru a cuantifica, certifica și maximiza impactul asupra securității climatice și a dezvoltării durabile în cadrul Gold Standard for the Global Goals și este aliniat cu Obiectivele de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite.
După finalizarea cu succes a certificării Gold Standard, Kofert Organic SRL urmărește să primească credite de carbon în cantitate egală cu reducerile certificate ale emisiilor de CO2 realizate prin activitățile proiectului.
Reducerile totale ale emisiilor de GES pentru perioada de creditare de 15 ani (2025-2039) sunt estimate la 347,175 tCO2e, iar media anuală estimată a emisiilor de GES este de aproximativ 23,145 tCO2e.
Se așteaptă ca proiectul să treacă de evaluarea preliminară Gold Standard până la sfarsitul anului 2024 și să continue procesul de certificare în cursul anului 2025, cu scopul de a primi credite de carbon in anul 2026. După această dată, proiectul va primi credite de CO2 pentru un ciclu de 5 ani, reînnoibil de 3 ori, după ce va trece de tot procesul de verificare.
Prima licitație din cadrul proiectului pentru achiziționarea echipamentelor majore a avut loc în vara anului 2024, care este considerată data de începere a proiectului, în conformitate cu normele și cerințele Gold Standard. Apoi, punerea în funcțiune finală a instalației este estimată să aibă loc în primăvara anului 2025, începând exploatarea comercială în același timp.
În conformitate cu metodologia UN CDM aplicată pentru evaluarea reducerilor de emisii, scenariul de referință este situația în care, în absența activității proiectului, materia organică, gunoiul de grajd de la fermele de suine si de pui de carne, este lăsată să se descompună în limitele proiectului, iar metanul este emis în atmosferă.
Emisiile de referință reprezintă cantitatea de metan emisă din descompunerea carbonului organic degradabil din gunoiul de grajd.
Proiectul își propune să abordeze simultan două provocări urgente: gestionarea deșeurilor de gunoi de grajd și îmbunătățirea sănătății solului. Prin parteneriate cu ferme zootehnice și întreprinderi agricole, punem în aplicare o soluție durabilă pentru a transforma gunoiul de grajd în compost prin fermentare aerobă.
Beneficiile majore ale reducerii emisiilor de metan prin compostarea aerobă includ:
Proiectul poate contribui indirect la Obiectivul 4 prin sensibilizarea și promovarea educației privind practicile durabile de gestionare a deșeurilor și durabilitatea agriculturii în cadrul comunității.
Proiectul va asigura oportunități egale pentru bărbați și femei în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, procesele decizionale și partajarea beneficiilor.
Crearea de noi locuri de muncă în sectoarele colectării deșeurilor, prelucrării și generării de energie contribuie la obiectivul de promovare a creșterii economice susținute, favorabile incluziunii și durabile, a ocupării depline și productive a forței de muncă și a muncii decente pentru toți.
Prin reducerea deșeurilor de gunoi de grajd și transformarea acestora în resurse valoroase (compost), proiectul sprijină obiectivul de a asigura modele durabile de consum și producție.
Proiectul contribuie la atenuarea schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de metan rezultate din compostarea deșeurilor organice în depozitele de deșeuri.
Activitatea proiectului este localizată în următoarea locație din România:
UAT Mihăilești, Strada Stejarului nr. 10, județul Giurgiu, cu următoarele coordonate:
44°18’30.20661”N
25°51’10.01737”E